Robert De Clercq

Over ons

In 1960 begon Robert De Clercq met een kleinschalige, lokale verkoop van eieren. Dit deed hij vanuit zijn loods achter zijn woning. Door een sterke groei van het bedrijf, was een verhuis naar een nieuw verdeelcentrum te Beigem noodzakelijk. De nadruk werd voortaan gelegd op de export van eieren naar Duitsland en Luxemburg. In 1980 zetten zijn kinderen het bedrijf voort en verschoof de hoofdactiviteit naar retail, handel en de verkoop aan grossiers en kleinhandelaars.

Vandaag is Hof Ter Lint, onder leiding van Reinhilde De Clercq, een ultramodern pakstation met de nieuwste sorteertechnieken, waar kwaliteit en hygiëne primeren. Ook een derde generatie doet momenteel zijn intrede in het bedrijf, met name haar twee kinderen Soetkin en Iwein. Dagelijks worden er scharrel, vrije uitloop en bio-eieren gesorteerd aan een capaciteit van 120.000 eieren per uur.

Kwaliteit & Hygiëne

Hof ter Lint is een inpakstation van eieren waar kwaliteit, hygiëne en innovatie al jaar en dag op de eerste plaats staan. Op deze manier kunnen wij voldoen aan de wensen van onze klanten.

Zo hanteren wij de strikte Europese kwaliteits- en hygiëne normen en beschikken wij over een eigen kwaliteitslabo. In dit labo worden de toegeleverde eieren tot in detail geanalyseerd op basis van gewicht, de dooierkleur en de Haugh-eenheden. Op deze manier garanderen wij de kwaliteit van de eieren.

Al onze producenten moeten eveneens aan de strengste Europese normen voldoen, zodat wij steeds een perfect afgewerkt product kunnen afleveren. Hof ter Lint hecht dan ook veel belang aan een nauwe samenwerking met de producenten.

Hof ter Lint is IFS, BRC, KAT en BIO gecertificeerd.

De IFS Food Standaard concentreert zich op voedselveiligheid en hygiëne in de voedselverwerkende sector en is sterk te vergelijken met de BRC Food Standaard. Bedrijven die zijn gecertificeerd volgens IFS-normen produceren een conform product volgens de specificaties die met klanten zijn afgesproken en werken voortdurend aan de verbetering van het proces. Sinds 2019 voeren de bevoegde instanties de controles onaangekondigd uit. Hof ter Lint is reeds geslaagd voor een onaangekondigde audit.

Het Britisch Retail Consortium is een toonaangevende organisatie voor merk- en consumentenbescherming, die wordt gebruikt door meer dan 28.000 gecertificeerde leveranciers in meer dan 130 landen. De standaarden van BRC garanderen de standaardisatie van kwaliteits-, veiligheids- en operationele criteria en zorgen ervoor dat fabrikanten voldoen aan hun wettelijke verplichtingen en bescherming bieden aan de eindconsument. Certificering volgens de normen van BRC is nu vaak een fundamentele vereiste voor toonaangevende retailers, fabrikanten en organisaties voor voedselvoorziening. Vanaf 2019 zullen de bevoegde instanties de controles onaangekondigd uitvoeren!

KAT heeft als doel de traceerbaarheid van eieren uit verschillende houderijsystemen voor leghennen in Duitsland en de Europese buurlanden te garanderen. De basis voor alle KAT-vereisten zijn de EU-richtlijnen en -voorschriften en de eieren met handelsnormen. Ze houden rekening met de bepalingen van de Duitse verordening dierenwelzijn en aspecten van dierenwelzijn. De KAT-criteria gaan echter verder dan dat. Het doel is om de naleving van de criteria van KAT te overstijgen, om de eieren van dit soort bedrijven te controleren en te bewaken en om het verkeer van goederen van het legbedrijf naar de consument consequent te registreren.

Het Europese Bio logo garandeert dat het product voldoet aan de EU-normen voor biologische landbouw. TÜV NORD INTEGRA controleert of bedrijven die biologische producten op de markt brengen de Europese regelgeving naleven. Als een product het Bio keurmerk heeft kan de consument er van op aan dat het product ook écht biologisch is.

Klik op het logo om het certificaat te bekijken.

Producten

Scharreleieren

De hennen kunnen vrij rondlopen binnen hun scharrelstal. De scharrelstal beschikt over voldoende legnesten en zitstokken. De stal heeft een aantal minimale vereisten waaraan ze moet voldoen. Zo mogen per vierkante meter maximaal 9 hennen staan en moet de scharrelruimte minstens één derde van de grondoppervlakte innemen. Hof ter Lint heeft producenten die beschikken over scharrelstallen met een wintertuin. Hierdoor kunnen de hennen gebruik maken van een extra overdekte ruimte waar ze kunnen genieten van natuurlijk daglicht en verse lucht. Men kan de eieren altijd traceren via de producentcode. Scharreleieren kan je herkennen aan de code “2” op het ei.

Vrije uitloop eieren

Net zoals bij de scharrelkippen kunnen de hennen vrij rondlopen in de stal. Buiten de stal zelf hebben deze hennen ook toegang tot een omheinde buitenloop. De buitenloop bedraagt 4m2 per kip en is voorzien van schuilplaatsen. De hennen vertoeven het grootste deel van de dag buiten waar ze kunnen genieten van het daglicht en de vrijheid. De buitenloop geeft de kippen een gevoel van veiligheid en geeft hen tevens de mogelijkheid om hun natuurlijk gedrag te kunnen uiten. Men kan de eieren altijd traceren via de producentcode. Vrije uitloop eieren kan je herken aan de code “1” op het ei.

Bio-eieren

Biohennen krijgen dezelfde oppervlakte ter beschikking als deze van vrije uitloop hennen. Het grootste verschil is dat deze hennen biologisch opgefokt zijn. Dit betekent dat de voeding van de hennen bestaat uit biologisch geteelde grondstoffen. Men kan de eieren altijd traceren via de producentcode. Bio eieren kan je herken aan de code “0” op het ei.

Productieproces

De eieren worden op een pallet in plastic trays aangeleverd. Elke palet is voorzien van een label met initialen van de producent, de legdatum en informatie over de eieren. Deze gegevens worden in de computer ingegeven alvorens de eieren op de machine worden geplaatst. Met behulp van een semiautomatische arm plaatst een medewerker de eieren op de transportband.

Via pneumatische zuignappen worden de eieren uit de trays gehaald en komen ze in de sorteermachine. Hierin doorlopen de eieren vier stadia waar ze gecontroleerd worden op breuk, bloedstippen en vuil. De niet-conforme eieren worden door de machine automatisch geëlimineerd.

  • Egg Inspector: met speciale, gevoelige camera's wordt het volledige ei-oppervlak gecontroleerd op lekken of vuil.
  • Crack Detection: in dit segment wordt elk ei zestien keer aangetikt met een stalen kogel om eventuele haarscheuren te detecteren.
  • UV desinfection: door middel van een UV lamp worden mogelijke bacteriën op de eieren geëlimineerd. Dit werd geïntroduceerd om salmonella infecties te voorkomen
  • Blood Detection: de eieren worden gecontroleerd op de aanwezigheid van bloedstippen met behulp van een xenon lamp

De eieren worden tijdens hun weg door de machine ook gewogen. Op basis hiervan worden ze gesorteerd per gewichtsklasse en komen ze terecht in de overeenkomstige verpakking. De eierdozen worden voorzien van een label met een houdbaarheidsdatum en vervolgens klaargemaakt voor verzending.

InfoHof ter Lint bvba
BTW: BE 0477.759.939

AdresDooren 105
1785 Merchtem

Telefoon 02 269 28 80

Email info@hofterlint.be